Сюртівська територіальна громада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До 30-річчя відновлення Незалежності України ПОДОРОЖ СТЕЖКАМИ РІДНОГО ЗАКАРПАТТЯ

Дата: 27.08.2021 22:01
Кількість переглядів: 194

Фото без описуЯкщо не говорити про любов,

найбільше радості і втіхи приносять нам подорожі. 

Теодор Драйзер

 

21 серпня 2021 року діти Сюртівської сільської територіальної громади у супроводі дорослих мали змогу подорожувати найгарнішими куточками нашого прекрасного рідного Закарпаття.

Подорожі навчають більше, ніж будь-що інше. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років  життя вдома.  Цією цитатою, яку залишив нам французький письменник Анатоль Франс, послуговувалися працівники служби у справах дітей виконавчого комітету Сюртівської сільської ради, коли накреслили для дітей громади яскраву мандрівку в Національний природний парк «Синевир» (Хустський район). І нагода спонукала – 30-річчя  Незалежності  України.   

Ми відвідали прегарні та цікаві місця гірської Верховини. Для більшості це перша мандрівка у високогір’я.

Перша подорож – до озера Синевир, перлини рідного краю. Живучи на Закарпатті, кожен із нас мав би милуватися  тією красою, а особливо локацією, що вважається, за громадським визнанням, шостим чудом України (детальніше дивитись Проспект).

Потрапивши до Синевирської Поляни, діти пішки піднялися стежкою, що вела до Синевирського озера, побачили красу гір, почули розповідь екскурсовода пані Віри про легенди Синевира, а їх аж 13(!), в основі яких нещаслива любов князівни Сині з багатого роду і вівчаря Вира. Кожного цікавила історія виникнення озера. Діти милувалися красою природи, що їх оточувала.

Наступна зупинка – еко-парк «Долина вовків», який  відкрили 2020 року. Мало хто знає, що метою відкриття було надання реабілітації тваринам, та їх збереження. Спочатку у парку проживало дев’ять дорослих вовків і дев’ять вовченят. У кожного з них була своя  історія.  За рік свого існування «Долина вовків» розширила не тільки свою територію, але і кількість видів своїх мешканців. Тепер тут можна спостерігати за повсякденним життям оленів, поні, тендітних косуль та навіть побачити зовсім поруч із собою тигра чи лева, а також грайливого віслюка. Діти із задоволення годували маленьких оленят, і навіть встигли сфотографуватися з верблюдом Жорою. 

Далі ми відвідали Реабілітаційний центр бурих ведмедів НПП «Синевир». Мета відкриття центру – реабілітація особин бурого ведмедя, які зазнали жорстокого поводження, потерпілих від стихійного лиха, утримання конфіскованих тварин тощо. Центр тут не випадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування. До площі у 12 га нині розробляється ще на 12 га, бо потреба у реабілітації бурих в Україні зросла до 350. Нині тут 32 тварини, двоє ведмедів відійшли.

Після продуктивного і насиченого дня у кожного з нас була широка посмішка на обличчі, в  очах дітей палали вогники від побаченого. Ми повернулися додому  втомленими, але надзвичайно задоволеними – космічно щасливими!

Велика подяка голові Сюртівської сільської ради Арпаду Пушкару від групи мандрівників за пам’ятний день життя, за прекрасно проведений час дітей і батьків.

 

На ФОТО: Відгомін мандрівки.

ПРОСПЕКТ в НПП Синевир 21.08.2021


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь