Сюртівська територіальна громада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ – ОБОВ'ЯЗОК БАТЬКІВ

Дата: 27.08.2021 14:38
Кількість переглядів: 146

Фото без описуПитання виконання батьками обов’язків щодо належного виховання, навчання і розвитку своїх дітей завжди були актуальними й важливими. Останніми роками в Україні почастішали випадки неналежного виховання батьками своїх дітей, зокрема, і на території Ужгородського району. Не є винятком Сюртівська сільська територіальна громада, в якій дитяче населення складає понад дві тисячі дітей віком до 18 років, з них 429 дітей виховуються в багатодітних сім’ях (139 сімей), 35 дітей – з особливими фізичними потребами, двоє дітей-сиріт та десять дітей, позбавлених батьківського піклування.

У зв’язку з невтішною статистикою в кодексі України про адміністративні правопорушення відбулися зміни, які істотно посилюють відповідальність батьків шляхом збільшення штрафних санкцій за ст. 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання і виховання малолітніх та неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 850,00 – 1700,00 грн. (від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, один неоподаткований мінімум 17,00 грн.).

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700,00 – 5100,00 грн.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1700,00 – 5100,00 грн.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від  1700,00 – 5100,00 грн.

Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини, – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За невиконання рішення органу опіки та піклування (виконавчий комітет Сюртівської сільської ради) щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, також накладається  штраф від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ДОРОСЛІ, БУДЬТЕ ВІДПОВІДАЛЬНИМИ!

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ – ВАШ ОБОВ’ЯЗОК!

Інформує: Служба у справах дітей

виконавчого комітету Сюртівської сільської ради

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь